Filtre Bakımı

 

Hava filtresi bakımı ne zaman yapılır, sorusunun yanıtı aracın kullanım sıklığına ve kullanıldığı koşullara göre değişiyor.  Hava filtresi bakımı nasıl yapılır diye soranlar da kolayca bu işlemi kendi başlarına yapabilirler. Yani hava filtresi temizleme işini kendiniz de kolayca yapabilirsiniz. Motor hava filtresi değişim fiyatlarıysa markaya modele göre ve yapılacak işçiliğe göre değişiyor. Burada farklı yerlerden teklif almak önemli.

 

Hava Filtresi Bakımı Ne Zaman Yapılır? Hava filtresi, motorun sağlıklı çalışmasını sağlayan bir yapıdır. Temelde sadece motora giren havanın temizlenmesi işlevini görür. Ancak bu işlev, motorun ömrü ve sağlıklı bir biçimde çalışması ve yakıt ekonomisi için çok önemlidir. Peki, motor hava filtresi bakımı ne zaman yapılır ve hava filtresi bakımını kendiniz de yapabilir misiniz?

 

Hava filtresinin bakımı periyodik 10.000 km bakımlarında mutlaka yapılmalıdır. Uzman teknik servislere götürdüğünüz aracınızın periyodik bakımı sırasında sizin belirtmenize gerek kalmadan kontrollerinin ve bakımının yapılacağından emin olabilirsiniz. Marka ve modele göre değişin ve genel olarak kullanılan 2 tip hava filtresi mevcuttur. Standart filtre olarak tanımlanan filtre kağıt tabanlı, performans filtresi ise pamuk veya sünger tabanlıdır. Kağıt filtreler daha kısa sürede kirlenirken performans filtrelerin hem daha uzun ömürlü hem de kir tutuculuğunun daha yüksek olduğunu da bilmek gerekir.

 

Hava Filtresi Bakımı Nasıl Yapılır?

1.      Hava filtresini temizleyici sprey ile ıslatın ve pasın kirin yumuşamasını bekleyin. Bu, annelerimizin dibi tutan tavaya deterjan döküp bekletmesine benziyor. Böylece daha kolay temizlenecektir.

2.      Sprey ile ıslatılan filtreden birkaç dakika içinde pislik ve kirin aktığını göreceksiniz.

3.      15 dakika bekleyin. Sonra temiz ve mümkün olduğunca az kireçli, soğuk su altında iyice durulayın.

4.      Konik bir yapıya sahip olan filtrenin su altında temiz alandan kirli alana doğru tutulması da önemli. Böylelikle kirli alandan gelen pis suyu temiz alanla buluşturmamış oluyorsunuz.

5.      Bu işlem de bittikten sonra filtreyi kurumaya bırakmak gerekiyor. Fakat bu kuruma da normal koşullarda olmalı. Yani, saç kurutucu gibi ekstra bir alet kesinlikle kullanmayın. Bütün bir gece kendi haline bırakın ve filtreniz kendi kendine kurusun. Aksi takdirde basınçlı hava üfleyen bir aletle kurutmaya çalıştığınızda filtreye fark edemeyeceğiniz zararlar vermiş de olabilirsiniz.

6.      Hava filtresi bakımının son aşaması yağlamadır. Filtrenin her yanı yağ rengini alana kadar yağlama spreyi kullanılarak yağlanmalıdır.

 

Hava Filtresinin Bakımını Ben Yapabilir miyim?

Araç parçalarının bakımı ve bazen değişimi sandığınız kadar zor değil. Pek çok işi herkes, her otomobil kullanıcısı yapabilir. Ancak biraz “eeleri kirletmek” gerekiyor. Bunu göze alıyorsanız “deneyin” deriz. Doğru koşullarda ve yukarıda anlattığımız şekilde yapabileceğinize eminseniz, hava filtrenizin bakımını ve temizliğini siz de rahatlıkla yapabilirsiniz.

 

Hava Filtresi Bakımı Neden Önemlidir?


Motorun temiz hava almasını sağlayan parça olarak nitelendirebileceğimiz hava filtresinin yakıt tüketiminin artmasıyla da alakası vardır. Kirlenen ve temiz hava filtreleyemeyen bir filtre motorun performansının düşmesine, yakıtınızın boş yere fazla tüketilmesine ve motorun ömrünün azalmasına doğrudan etkisi bulunmaktadır. Periyodik bakımlarda kontrol edilen filtrenizi, bakım dışı dönemlerde siz de kontrol edip bakımını sağlayabilirsiniz.

İletişime Geçin

Şazibey Mah. 64015. sk. Master Beton Peyzaj No: 1/A Onikişubat / KAHRAMANMARAŞ

Randevu için Mesaj Gönderin